Sladké sny

Někdy se zdá, jako by každý den vznikal nějaký nový trend pro zdraví – ale tohle je něco jiného. Spánek byl pro člověka odjakživa nezbytným zotavením po dlouhém dni. Během posledních dvaceti let navíc objevujeme stále víc přidružených zdravotních přínosů spánku. Spánek vám přináší nejen odpočinek, ale také podporuje zdraví a dokonce pomáhá předcházet některým nemocem. Pojďme do kouzelného světa spánku nahlédnout blíž!

Spánek

Spánkem strávíme přibližně třetinu života. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč potřebujeme spát? Není to podivné, že z úplně bdělého stavu přejdeme na několik hodin víceméně do bezvědomí? Pojďme se podívat, jak to funguje.

Když jste vzhůru, váš mozek neustále zpracovává informace. Proto je spánek pro mozek nezbytný, aby mu poskytl čas na regeneraci a možnost utřídit všechny dojmy, které během dne přijal. Důležité údaje se uloží na „hard drive“ a zbytečné vědomosti se vymažou – jinými slovy zapomenou.

Cyklus spánku a bdění reguluje přirozený proces zvaný cirkadiánní rytmus, který se opakuje zhruba každých 24 hodin.

ORIFLAME - Cyklus spánku

Jak dlouho bychom měli spát?

Spánek je pro naše zdraví zásadní. Přesný počet hodin, který bychom měli strávit spánkem, ale může být individuální. Když si to rozdělíme do skupin, dospělí lidé by měli každou noc pravidelně spát 7 hodin. Dospívající by měli spánkem strávit 8 hodin, děti pak kolem 9 hodin. Někteří lidé ale zjevně mají lepší předpoklady zvládnout méně spánku, než se doporučuje.

Čtyři fáze spánku

Zatímco spíte, procházíte několika spánkovými cykly s různými fázemi. Každý spánkový cyklus trvá 90 – 120 minut. Rozlišujeme dva hlavní druhy spánku:

• NREM (non-rapid eye movement – fáze bez rychlých pohybů očí) – známý také jako klidný spánek
• REM (rapid eye movement – fáze s rychlými pohyby očí) – známý jako aktivní nebo paradoxní spánek

NREM 1. stádium

1. stádium je začátkem spánkového cyklu, je to relativně lehký spánek. 1. stádium je v podstatě přechodové období mezi bděním a spánkem. Trvá jen krátce (zhruba pět až deset minut). Kdybyste někoho v tomto stádiu vzbudili, mohl by vám tvrdit, že vlastně vůbec nespal.

NREM 2. stádium

V 2. stádiu spánku si přestáváte být vědomí svého okolí, tělesná teplota klesá a dech a srdeční tep jsou pravidelnější.

2. stádium spánku trvá zhruba 20 minut. Podle Americké nadace pro výzkum spánku (American Sleep Foundation) lidé v tomto stádiu stráví zhruba 50 % celkové doby spánku.

NREM 3. stádium

Během 3. stádia spánku se uvolní svaly, krevní tlak poklesne a dech se ještě více zklidní. Toto je stádium nejhlubšího spánku – to nejcennější. V tomto stádiu mohou vaše tělo i mozek nejefektivněji regenerovat a mozek v této době upevňuje faktické vzpomínky. Tělo uvolňuje růstový hormon.

V tomto stádiu jste nejméně vnímaví a nemusíte reagovat ani na hluky či dění ve své blízkosti. Je to také přechodové období mezi lehkým a velmi hlubokým spánkem.

Zajímavý fakt: právě v tomto stádiu hlubokého spánku se nejčastěji projevuje náměsíčnost.

ORIFLAME - NREM spánek

REM spánek

Při REM spánku je mozek aktivnější, zatímco tělo je uvolněné a nehybné. Tehdy sníte a rychle se vám pohybují oči. Pro REM spánek je charakteristický právě tento rychlý pohyb očí, zvýšená dechová frekvence a mozková aktivita. Americká nadace pro výzkum spánku uvádí, že v tomto stádiu lidé stráví zhruba 20 % celkové délky spánku.

Během této doby se váš mozek učí zpracovávat faktické vzpomínky a vytváří si spojení mezi informacemi a tím, jak je převést v činy. Jinými slovy, toto je čas řešení problémů!

V průměru se do REM stádia dostáváme přibližně 90 minut po usnutí. První cyklus REM spánku může trvat jen chvilku, ale jeho délka se s každým cyklem prodlužuje. Postupně se REM spánek může protáhnout až na hodinu.

ORIFLAME - REM spánek

NREM 1. stádium – 5 – 10 minut
NREM 2. stádium – zhruba 20 minut
NREM 3. stádium – zhruba 60 minut
REM stádium – s každým cyklem se prodlužuje – až na 60 minut

Nebezpečí nedostatku spánku

Kvalitní spánek je pro vaše zdravý stejně důležitý jako zdravá strava a pravidelné cvičení. Dává vašemu tělu možnost regenerovat. Spánek prospívá vašim schopnostem řešit problémy, vaší dlouhodobé paměti, rozhodnosti a schopnosti udržet pozornost.

Mnozí z nás jsme v některém období našich životů zažili nedostatek spánku, ale dlouhodobé nevyspání může být nezdravé a škodlivé pro tělo. Spánek kratší než 7 hodin se dlouhodobě pojí s negativními dopady na zdraví, například s přibýváním na váze a obezitou, s cukrovkou, vysokým krevním tlakem a mrtvicí, s depresemi a vyšším rizikem úmrtí. Spánek kratší než 7 hodin denně vědci spojují také se sníženou obranyschopností, intenzivnějším vnímáním bolesti, poklesem efektivity, vyšší chybovostí a zvýšeným rizikem nehod a úrazů. Nová zjištění navíc ukazují, že nedostatek spánku může ovlivnit i složení vaší mikroflóry. Pojďme se na některé z těchto faktorů podívat podrobněji!

ORIFLAME - Nedostatek spánku

Váhový přírůstek a obezita

Některé studie ukazují, že nedostatek spánku může zpomalovat metabolismus, ale tento vztah ještě není zcela objasněn. Jedna věc je ale jistá, a to že naše chutě na něco sladkého se zvyšují, pokud jsme se nedostatečně vyspali nebo jsme unavení. Když se nad tím zamyslíte, neotvíráte lednici v naději na něco sladkého a tučného častěji pozdě večer než brzy ráno?
Výzkumy ukazují, že nedostatečná kvalita spánku ovlivňuje hormony, které regulují chuť k jídlu. Zvýšený příjem potravy během období nedostatečného spánku nebo únavy pravděpodobně představuje fyziologickou adaptaci s cílem získat energii, která by pomohla zůstat déle vzhůru. Lidé, kteří se dostatečně vyspí, konzumují méně kalorií než ti, kteří se nevyspí dost.
A vztah mezi nedostatkem spánku a přibýváním na váze není jednosměrný. Obezita může vést k horší kvalitě spánku, tuk uložený na krku totiž může způsobovat spánkovou apnoe (zadržování dechu).

Snížená efektivita a výkonnost

Nedostatek spánku sníží vaši výkonnost i kreativitu. Jistá americká studie ukázala, že nedostatek spánku ročně stojí firmy na snížené produktivitě přes 2.000 dolarů na pracovníka.

Když se podíváme na aktivitu, výzkumy ukazují, že více spánku může zlepšit sportovní výkony – například rychlost, výdrž či rychlost reakcí. Chronický nedostatek spánku se také pojí s vyšším rizikem sportovních a muskuloskeletálních zranění.

Zvýšené riziko onemocnění

Průzkum 15 studií odhalil, že lidé, kteří málo spí, jsou vystaveni daleko většímu riziku srdečního onemocnění či mrtvice než ti, kteří spí 7 – 8 hodin denně. U těch, kteří spí méně než 6 hodin denně, se prokázalo zvýšené riziko cukrovky 2. typu a vyšší inzulinová rezistence.

Snížená funkce imunitního systému

Neblahé účinky nedostatku spánku zvyšují zánětlivé složky v těle a mohou tak vést k vyššímu riziku rozvoje chronických zánětlivých chorob.

Poškození střevní mikroflóry

Objevují se nové důkazy, že nedostatek spánku dokáže změnit složení vašeho střevního mikrobiomu. Spánková deprivace má tendenci zvyšovat podíl nepříznivých mikrobů a snižovat podíl těch prospěšných. A obráceně se ukazuje, že zdravá střevní mikroflóra může sama o sobě podpořit zdravější spánek.

ORIFLAME - Tipy pro lepší spánek

Tipy pro lepší spánek
Jak můžete zlepšit kvalitu svého spánku?

Dobrou noc

Když se rozhodujete, v kolik jít na kutě, vezměte v úvahu, v kolik ráno potřebujete vstávat. Než půjdete do postele, uvolněte se – dopřejte si teplou sprchu nebo koupel. Těsně před spaním se vyhýbejte silnému světlu nebo hlasitým zvukům. Snažte se nekoukat do počítače nebo telefonu – modré světlo obrazovky tělu připomíná denní světlo a narušuje mu tak cirkadiánní rytmus. Raději si přečtěte knížku, která vás stejně zklidní lépe než surfování po internetu. Udělejte si z ložnice „bezobrazovkovou zónu“. Zatáhněte závěsy a udržujte ji v temnotě a chladnější, nepoužívejte noční osvětlení. Chladnější teplota tělu dává signál, že je čas spát.

Hýbejte se

Fyzická aktivita posiluje váš cirkadiánní rytmus a vede ke kvalitnějšímu spánku. Tělesné aktivitě věnujte alespoň 30 minut denně.

Dopřejte si sluníčko

Tím nejdůležitějším činitelem pro váš cirkadiánní rytmus je denní světlo. Běžte ven! Lidé, kteří jdou ráno na sluníčko, se mohou večer těšit na kvalitnější hluboký spánek.

Vláknina

Jezte zdravě a dopřávejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny včetně prebiotické vlákniny, jako je ovoce a zelenina, posílíte tak zdravou střevní mikroflóru.

Ty nejlepší podmínky pro spánek s Wellness by Oriflame

Když slíbíte, že si uděláte čas na spánek, Wellness by Oriflame slibuje, že vám vytvoří ty nejlepší podmínky pro zdravé stravování!

Wellness by ORIFLAME - po registraci se slevou

Přírodní nápoj Natural Balance a ovocné tyčinky Natural Balance

Doplňujte během dne energii výživným jídlem, abyste nemuseli přecházet na příjem energie večer a v noci. Naše zdravé a výživné svačinky, jako jsou přírodní nápoje Natural Balance nebo ovocné tyčinky Natural Balance si můžete užít mezi hlavními jídly, kdykoli na vás přijde hlad.

Pokud máte večer chuť na něco nezdravého, zkuste si uvědomit, že to se jen váš mozek snaží udržet vzhůru. Nebo máte možná jen žízeň? Raději si jděte lehnout, a pokud vás stále honí mlsná, je lepší užít si chutný a výživný přírodní nápoj nebo tyčinku než něco nezdravého. Pochutnejte si a jděte do postele spokojení.

Zdroj: www.oriflame.cz

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *