Jak se vypořádat s omezením sociálních kontaktů

Jsou situace, kdy musíme s ostatními lidmi omezit fyzický kontakt. To zahrnuje nejen případy, kdy jde potenciálně o život, jako v případě probíhající pandemie covidu-19 (koronaviru), ale i méně závažné stavy. Mezi ně patří sezónní infekce, pracovní situace (když jsme například pracovně v zahraničí apod.), či okolnosti – když jsme zahlceni povinnostmi a čas je vzácný.

Tyto situace mohou být krátkodobé a skončit během pár dní, někdy se ale táhnou měsíce či dokonce roky. Omezení sociálních kontaktů může být stresující a může se negativně projevit na naší celkové duševní a fyzické pohodě. Pro naši každodenní pohodu je tedy velmi důležité omezit stres a najít si různé podpůrné strategie.

Níže najdete pár užitečných tipů. Podpoří vás a váš život bude mnohem zdravější!

JAK SI UDRŽET ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

V dobách stresu je důležité se o sebe opravdu dobře starat – o mysl i o tělo:
• Jezte zdravá, výživná jídla
• Pijte hodně vody
• Buďte fyzicky aktivní
• Věnujte se činnostem, které vás zklidňují
• Dostatečně spěte
• Udržujte kontakt s přáteli a rodinou

Během stresového období se vyhýbejte extrémním řešením, jakými jsou nadměrné pití alkoholu, kouření či drogy, to vše může v konečném důsledku váš mentální i fyzický stav výrazně zhoršit.

OMEZTE STRES A PODPOŘTE SVŮJ IMUNITNÍ SYSTÉM

Silný stres se může podepsat na vašem imunitním systému. Ten ke správnému fungování potřebuje rovnováhu a harmonii. Výše popsané strategie pro udržení celkové pohody podporují i váš imunitní systém.

Nastavte si jídelníček s vysokým obsahem ovoce, bobulovin a zeleniny, který obsahuje hodně vitaminů, minerálů, fytonutrientů, vlákniny a dalších bioaktivních látek. Tyto potraviny a látky pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, udržují zdraví střev a podporují vaši obranyschopnost.

Zdravou stravu nelze nahradit, ale potravinové doplňky mohou v dobách stresu nebo když se necítíte zcela fit pomoci udržet potřebný příjem určitých živin.

Účelem přípravků řady Wellness by Oriflame je podpořit váš zdravý životní styl a pomoci vám udržet si každodenní tělesnou i duševní pohodu. Přípravky, které mohou pomoci podpořit váš imunitní systém, jsou: Multivitaminy a minerály (pro muže/ženy), astaxanthin a výtažek z borůvek.

VYUŽIJTE RŮZNÝCH PODPŮRNÝCH STRATEGIÍ

V období omezení sociálních kontaktů můžete své mentální i fyzické zdraví podpořit několika způsoby:

• Snažte se maximálně dodržovat svůj denní rozvrh, například stejné časy jídel a spánku.
• Běžte každý den ven alespoň na 30 minut. Denní světlo pomáhá regulovat vaše cirkadiánní rytmy, abyste byli přes den vzhůru a v noci unavení.
• Udržujte společenské styky s přáteli, rodinou a spolupracovníky pomocí virtuálních a interaktivních nástrojů. Žijeme v digitálním věku, což je v dobách omezeného fyzického a sociálního kontaktu užitečné.
• Pokud jste uvázlí doma, využijte této příležitosti a zapracujte na svých kuchařských dovednostech. Vyzkoušejte zdravé recepty s vysoce kvalitními proteiny, vlákninou a zdravými tuky. K lahodným pokrmům vám mohou dopomoci i produkty řady Wellness by Oriflame!
• Domluvte si pravidelnou virtuální „fika“ přestávku s přáteli, rodinou či spolupracovníky. Společné poklábosení a sdílení pozitivních historek vám pomůže vyhnat stres z hlavy.

• Naplánujte si v průběhu dne přestávku, abyste netrávili dlouhá období vsedě za stolem. Spadnout do sedavého životního stylu je velmi jednoduché. Na pracovišti si často ani nevšimnete těch mini-přestávek, které se odehrávají – přestávek, které jsou pro zdraví vašeho těla důležité. Můžete například využít pestré škály protahovacích cviků.
• Pokud jste zvyklí chodit do posilovny, naučte se cviky, které můžete provádět doma a které vám dodají energii a zaženou nudu. Snažte se také být aktivní venku, jděte na procházku, proběhněte se nebo využijte venkovních posilovacích strojů, jestli kolem sebe nějaké máte.
• Skončit u práce z gauče může být snadné. Pokud je to krátkodobé, o nic nejde, ale pro delší období to není ideální. Ergonomický pracovní prostor, který odpovídá vašim potřebám, je méně náročný pro tělo, a dokonce vám může usnadnit práci.
Zvolte stůl, který je výškou vhodný k vaší židli, abyste měli vhodnou oporu pro ruce a horní polovinu těla. Občas se k práci postavte – můžete si například dát počítač na komodu, pokud ji máte.

Zdroj: www.oriflame.cz